Santoku / Gyuto
En stor handsmidd santoku från Nishida Hamono. Modellens längd gör att den skulle kunna kallas för gyuto, kockkniv, men formen på spetsen samt den generösa bladhöjden gö det mer korrekt att kalla den för en stor santoku. Kärnstålet är shirogami#2 med en kappa av mjukare järn.
Eggen är tunn och fin, men bladet har i övrigt en grov finish. Jämfört med andra tunna och nätta knivar känns denna serie mer som en workhorse med rejält tilltagen bladhöjd och vikt.
Santoku med 214 mm långt blad.
Bladhöjd: 57 mm
Vikt: 243 gram
Stål: Shirogami#2 med kappa av järn.
Skaft: Ovalt med ett enkelt bolster av svart PVC.
OBS: Shirogami#2 är inte rostfritt. Kappan runt kärnstålet tillverkas av järn och är inte heller rostfri. Tänk på att alltid torka eggen torr för att undvika rostangrepp, och lägg gärna på lite olja på bladet. Det ökar lystern och håller rostangrepp borta. Eftersom stålet är reaktivt kommer en patina att uppstå relativt snabbt. Om du skär i proteiner så uppkommer en blå och grön patina, medan grönsaker ger mer av en grå- och brunaktig patina.