Bunka
Bunka med 142 mm långt blad. Skaftet är tillverkat för hand i turkisk valnöt och dubbla bolster i stabiliserad masurbjörk. Just detta exemplar är en unik modell med ett kort blad med trubbig nos och hög bladhöjd.
Vikt: 128 gr
Tjocklek:bladrot: 3 mm
Tjocklek mitten av rygg: 2,2 mm
Bladhöjd häl: 53,5 mm
Stål: Shirogami #2 med kappa av järn.
Skaftet är åttakantigt och tillverkas av turkisk valnöt och dubbla bolster i stabiliserad masurbjörk.
Ajikataya heter en serie knivar som tillverkas i samarbete mellan sonen Mutsumi och fadern Tsukasa. Knivarna tillverkas i kolstålet shirogami#2 och finishen på bladen är bedårande vackra. Familjen Hinoura är en av de främsta smidesfamiljerna i Japan. Alla knivar varmsmids för hand och inget blad lämnar Hinouras händer innan det är sylvasst och smitt till perfektion. I serien Ajikataya används kolstålet shirogami #2 som härdas till 63 HRC. Det är ett mycket hårt kolstål som tar en rakbladsvass egg. Hinouras knivar är våldsamt populära och leveranstiden är mycket lång. Finishen på bladet kallas tsuchime-kurouchi vilket är en hammarbankat och svartoxiderad yta som ger en mycket rustik och genuin känsla.
Som avslutning har den tunna och fina eggen försetts med en mycket vacker kasumifinish. Kasumi är en dimmig och silkeslen finish som förhöjer kontrasten mellan det blanka kärnstålet och det utanpåliggande mjukare lagret. Det är få knivar som levereras med så vacker finish på bladet.
OBS: Shirogami#2 är inte rostfritt. Kappan runt kärnstålet tillverkas av järn och är inte heller rostfri. Tänk på att alltid torka eggen torr för att undvika rostangrepp, och lägg gärna på lite olja på bladet. Det ökar lystern och håller rostangrepp borta. Eftersom stålet är reaktivt kommer en patina att uppstå relativt snabbt. Om du skär i proteiner så uppkommer en blå och grön patina, medan grönsaker ger mer av en grå- och brunaktig patina.