Sujihiki
Trancherkniv med 27 cm långt blad. Modellen kallas sujihiki på japanska och är en mycket bra kniv till att skiva kött, fisk och större grönsaker.
Vikt: 182 gr
Tjocklek mitten av rygg: 2 mm
Bladhöjd häl: 38 mm
Eggens längd: 278 mm
Stål: Shirogami #2
OBS: Mått och vikt kan variera en aning eftersom kniven är smidd för hand.
Ajikataya heter en serie knivar som tillverkas i samarbete mellan sonen Mutsumi och fadern Tsukasa. Knivarna tillverkas i kolstålet shirogami#2 och finishen på bladen är bedårande vackra. Familjen Hinoura är en av de främsta smidesfamiljerna i Japan. Alla knivar varmsmids för hand och inget blad lämnar Hinouras händer innan det är sylvasst och smitt till perfektion. I serien Ajikataya används kolstålet shirogami #2 som härdas till 63 HRC. Det är ett mycket hårt kolstål som tar en rakbladsvass egg. Hinouras knivar är våldsamt populära och leveranstiden är mycket lång. Finishen på bladet kallas nashiji-kurouchi vilket är en grov och svartoxiderad yta som ger en mycket rustik och genuin känsla.
Som avslutning har den tunna och fina eggen försetts med en mycket vacker kasumifinish. Kasumi är en dimmig och silkeslen finish som förhöjer kontrasten mellan det blanka kärnstålet och det utanpåliggande mjukare lagret. Det är få knivar som levereras med så vacker finish på bladet.
Skaftet är åttakantigt och tillverkas av red sandalwood med bolster i svart pakkaträ.
OBS: Kolstål är inte rostfritt! Torka alltid kniven torr efter användning så att inte rostangrepp uppstår. Kolstålet kommer med tiden att utveckla en patina i olika toner. Detta är fullt normalt, emn kan poleras bort med polerpasta om så önskas.