Santoku
Santoku med 18 cm långt blad. Denna kniv har ett skaft i åttakantig ebenholts. Skaftet är lite tyngre vilket placerar balanspunkten mitt över eggens häl
Kärnstål: Aogami Super (64 HRC)
Kappa: Rostfritt stål
Vikt: 172 gr
Tjocklek bladrot: 4 mm
Tjocklek mitten av rygg: 2 mm
Bladhöjd häl: 52 mm
Eggens längd: 182 mm
OBS: Mått och vikt kan variera en aning eftersom kniven är smidd för hand.
Hinoura är en av de främsta smederna i Japan, och han smider sina knivar i den lilla staden Sanjo i västra Japan. Alla knivar varmsmids för hand och inget blad lämnar Hinouras händer innan det är sylvasst och smitt till perfektion. I denna serie används kolstålet Aogami super som härdas till 64 HRC. Det är ett mycket hårt kolstål som håller skärpan bra och som tar en rakbladsvass egg. Hinouras knivar är våldsamt poulära och leveranstiden är mycket lång.
Finishen på bladet kallas nashiji kurouchi vilket ger en rå och vacker yta med en svartoxiderad yta. Skaftet är åttakantigt.
Obs: Kolstål är inte rostfritt. Med tiden kommer bladet att få en vacker patina även om den svarta kurouchi finishen ger ett gott skydd. Om bladet lämnas i väta kommer rostangrepp att uppkomma. Tänk även på att det tunna och hårda bladet kan ta skada om du hackar i hårda råvaror, ben eller i fryst mat.