Gyutohiki
Låg kockkniv eller hög sujihiki, det beror på hur man vill se på saken. En unik form som Wakui tagit fram med kockkar i åtanke.
Vikt: 167 gr
Tjocklek bladrot: 3,8 mm
Tjocklek mitten rygg: 2,5 mm
Bladhöjd häl: 42 mm
Eggens längd: 213,5 mm
Stål: Aogami#2 (63-64 HRC)
Cladding: Järn, vällt för hand i warikomi-stil.
Skaft: Macassar ebony
Mått och bilder är på den aktuella kniven som skickas. Vi har bara detta exemplar i lager
Toshihiro Wakui är mycket talangfull och han tillverkar väldigt välsmidda knivar i kolstål. I denna serie använder han kärnstålet är Aogami#2 som han väller ihop med mjukt järn (warikomi). Det vanliga är att smeder köper in färdiglaminerat stål, men Wakui väller numer samman sitt eget bladmaterial för att få det exakt som han vill. Bladets finish kallas nashiji kurouchi vilket är en grov och svärtad yta. Trots den råa finishen har Wakui rundat av alla kanter och gett bladet mjuka former. Han taperar bladen med stor skicklighet (avsmalning från rygg till spets) och kniven ligger därför väldigt bra i handen. Handtaget är åttakantig i träslaget macassar ebenholts. Det har väldigt fin lyster och bra vikt. Macassar ebenholts är väldigt dyr men till denna serie behöver skaftet ha rätt vikt för att matcha bladets tyngd.
Aogami#2 är ett kolstål som inte är rostfritt. Var försiktig när du använder kniven eftersom den tunna och mycket hårda eggen lätt kan ta skada om du hackar i hårdare partiklar.