Gyuto | Honyaki
Ett mästerverk! En handsmidd honyaki från Satoshi Nakagawa från Sakai. Stålet är shirogami#3 med spegelpolerad hira och en mycket vacker hamon. Det åttakantiga skaftet är handgjort i träalsget purple heart med en spacer i svart ebenholts.
Stål: Shirogami#3 | Honyaki
Vikt: 204 gram
Bladlängd: 230 mm från spets till häl
Bladhöjd: 50 mm
Tjocklek bladrot: 3,5 mm
Tjocklek mitten rygg: 2,6 mm
Smidesprocessen som kallas honyaki är mycket krävande och tar lång tid att slutföra. Honyaki går ut på att bladet smids ur ett enda stycke stål, ett kolstål av typen shirogami #3. Stålet kyls av i olja för att få bästa tänkbara styrka och seghet. För att stålet inte ska bli alltför hårt och styvt väljer man att klä in delar av bladet i lera. Detta gör att bladet inte härdas lika hårt hela vägen, och detta kan ses genom att ovandelen har vågor från differentialhärdningen, sk hamon. Bladets ovandel, hira, har spegelpolerats medan kirehan, grinden, har en hairline finish.
En riktig lyxkryssare för finsmakare!
NOTERA: Skaftet är inte limmat. Det innebär att du kan ta av skaftet om du vill polera bladet utan att skaftet är i vägen. Det innebär också att glappet mellan skaft och blad går att justera. Vissa vill ha skaftet dikt av mot bladet medan andra föredrar ett glapp på ett par millimeter. Om du önskar att skaftet fixeras innan leverans är det naturligtvis inga problem.
KOLSTÅL är inte rostfritt. Se alltid till att torka bladet efter användning för att undvika rostbildning.