Bunka
Bunka med 17 cm långt blad. En handsmidd kolstålskniv med suveränt stål och rustik och enkel finish.
I Tosa är är filosofin kring handsmidda knivar lite annorlunda jämfört med städer som Sakai och Sanjo. Här värderar man enkelheten i verktyget och lägger lite vikt vid jämnhet och finish. Det du kan förvänta dig av denna kniv är en härligt rustik finish och en extramt skarp egg. Eggen är inte lika tunn och delikat som många andra japanska knivar, men blir heller inte lika känslig. Du som söker perfektion kommer märka att profilen inte är helt jämn och att grinden inte alltid är slät. Det är helt enkelt en handsmidd kniv som är tänkt att användas, utan att man granskar detaljer alltför noggrannt. Man kallar synsättet wabi-sabi; Estetik som värdesätter skönheten i det ofullkomliga, tillfälliga och naturliga.
Stål: Aogami #2 (kolstål) med kappa av järn.
Bladlängd: 170 mm
Bladhöjd: 48 mm
Vikt: 153 gram
Skaft: Bubinga i åttakantig form.
OBS: Mått och vikt kan variera då kniven är handsmidd.
Denna serie smids för hand i staden Tosa av en smed som arbetar helt ensam. Han använder kolstålet aogami#2 som härdas till 63-64 HRC. Det blir med andra ord extremt hårt och går att slipa mycket vasst. Det här är en kniv för dig som söker en unik kniv som är raka motsatsen till massproduktion och glänsande förpackningar.
Skaftet har en åttakantig form och består av träslaget bubinga.
OBS: Kolstål är inte rostfritt! Se därför till att torka av kniven efter användning så att inte rostangrepp sker.