Allkniv
Allkniv med 159 mm långt blad. Detta ä en robust allkniv med lågt blad och god tyngd. Grinden har en tydlig vinkel mellan bladsida och slipfas vilket gör bladet stabilt och ökar vikten. Bräcket vid bladets mitt, shinogi, gör att skivorna inte fastnar på bladet. Dock skapar det mer 'wedging'. Det är en fantastisk kniv, men det är viktigt att matchningen till användningsområdet blir rätt.
Vikt: 100 gr
Tjocklek bladrot: 2,8 mm
Tjocklek mitten rygg: 2,5 mm
Bladhöjd häl: 28 mm
Eggens längd: 159 mm
Stål: Aogami#2 (63-64 HRC)
Cladding: Järn, vällt för hand i warikomi-stil.
Skaft: Macassar ebony
Mått och bilder är på den aktuella kniven som skickas. Vi har bara detta exemplar i lager
Toshihiro Wakui är mycket talangfull och han tillverkar väldigt välsmidda knivar i kolstål. I denna serie använder han kärnstålet är Aogami#2 som han väller ihop med mjukt järn (warikomi). Det vanliga är att smeder köper in färdiglaminerat stål, men Wakui väller numer samman sitt eget bladmaterial för att få det exakt som han vill. Bladets finish kallas nashiji kurouchi vilket är en grov och svärtad yta. Trots den råa finishen har Wakui rundat av alla kanter och gett bladet mjuka former. Han taperar bladen med stor skicklighet (avsmalning från rygg till spets) och kniven ligger därför väldigt bra i handen. Handtaget är åttakantig i träslaget macassar ebenholts. Det har väldigt fin lyster och bra vikt. Macassar ebenholts är väldigt dyr men till denna serie behöver skaftet ha rätt vikt för att matcha bladets tyngd.
Aogami#2 är ett kolstål som inte är rostfritt. Var försiktig när du använder kniven eftersom den tunna och mycket hårda eggen lätt kan ta skada om du hackar i hårdare partiklar.