Shāpu knivslip
Shāpu är en unik produkt som ger marknaden för semiautomatiserade slipverktyg ett rejält lyft.
Den patenterade konstruktionen skiljer sig väsentligt från klassiska rullslipar och resultatet blir mycket bra. Skillnaden är dels att Shapu använder platta stavar som ger en betydligt större anläggningsyta. Dessutom är dessa stavar fjädrande åt två håll, något som gör det mycket enkelt att hålla en konsekvent vinkel. Hemligheten är att stavarna (som står i en V-form) pressas isär ju längre ner du kommer och dom vrider sig även i sidled om du vrider kniven. Kort sagt följer stavarna knivens rörelse och vi på cleancut kan intyga att systemet fungerar mycket bra.
Shapu slipar och polerar kniven i två steg till en optimal skärpa med den nya patenterade sliptekniken SAF (Self Adjusting Funktion) som optimerar slipeffekten och eliminerar fel vinkelrörelse under slipnignens gång. Den slipar och polerar både japanska och europeiska knivar knivar eftersom slipvinkeln går att ställa in. Först slipas eggen i 30 eller 40 grader med diamantstavarna för att sedan poleras med finare keramik.
1. Välj vinkel (15+15 grader eller 20+20 grader)
2. För eggen genom V-formen med diamantstavar upprepade gånger. Shapu avlägsnar metall och hjälper dig att ta fram 'råegg'.
3. Vrid stavarna till keramiken och dra eggen genom skåran med keramiska stavar tills eggen blir mycket vass.
Se gärna denna video för att bättre förstå hur knivslipen fungerar:
När anser vi på cleancut att Shapu är ett bra köp?
Vi rekommenderar denna slip till dig som har en europeisk eller en japansk kniv i normalutförande. Eggen är inte överdrivet tunn och känslig. Du har helt enkelt en slö kniv som du vill göra vass. Det levererar Shapu, och vi har själva testat produkten ingående för att säkerställa att den lever upp till förväntningarna.
När rekommenderar vi inte Shapu?
För dig som har en mycket tunn och spröd egg blir diamantstavarna ett grovt redskap. Kniven kommer såklart att bli mycket vass, men en extremt tunn egg behöver slipas på sten för att bibehålla sin tunna egg.