Nakiri
Nakiri (grönsakskniv) med 16,5 cm långt blad i kolstålet aogami #2. Skaftet är åttakantigt och tillverkas av valnöt med ett bolster i ljust pakkaträ.
Vikt: 120 gr
Tjocklek mitten av rygg: 1,4 mm
Bladhöjd häl: 52 mm
Eggens längd: 160 mm
OBS: Mått och vikt kan variera en aning eftersom kniven är smidd för hand.
Kniven ligger bra i handen och tyngden är väl anpassad efter knivens användningsområde.
Bladet har en kärna av Aogami#2 kolstål (kallas även Blue#2) som härdats till 63-64 HRC. Kärnstålet har laminerats med 10 lager stål vilket skapar ett underbart vackert damaskus-mönster. Bladet tar en sylvass egg som är enkel att underhålla och som har helt underbara skäregenskaper.
Kolstålet Aogami kommer med tiden att utveckla en vacker patina. Bladet bör torkas torrt efter varje användning för att undvika rostangrepp. Även om det alltid torkas torrt så kommer utseendet att påverkas av råvarorna som används. En vass kniv med stor personlighet.
OBS: Aogami#2 är ett kolstål som inte är rostfritt. Även bladsidorna av järn behöver hållas torra för att inte rosta över tid.