Sujihiki
Sujihiki (tranchérkniv) med 27 cm långt blad.
Slipvinkel: 14 grader per sida
Skärpevärde: 9,41 av 10 (se produktbild)
Skaft: D-format i red sandalwood med bolster i pakkaträ
Kniven är dubbelslipad och passar utmärkt till att skära tunna skivor av de flesta råvaror.
Shiro Kamo är en erkänt duktig smed från det hyllade sällskapet 'Takefu Knife Village' i Japan. Dessa knivar är tillverkade för hand i kolstålet Aogami#2, och Shiro härdar dom till imponerande 64 HRC. Bladet har en mörk finish, s.k. kurouchi, och ett D-format handtag. Bladet är taperat vilket innebär att det är tjockast nämast handtaget och smalnar av närmare spetsen. Knivarna i denna serie har brutal framtoning, samtidigt som eggen är mycket tunn och levererar oöverträffad skärpa med mycket fina skäregenskaper. Det här är en av våra mest populära knivserier!
Kolstål är inte rostfritt, och aogami#2 är inget undantag. Däremot ger den svarta kurouchi-finishen ett mycket gott skydd mot rost och patina. Den undre delen av bladet kommer att patinera betydligt lättare än den svarta delen. Torka därför kniven torr efter användning. Tänk även på att vissa råvaror (citrus, tomat mm) har kraftig visuell påverkan på bladet.
Vi kallar kniven kuroi ryuu (黒い竜) som betyder Svart Drake på japanska
OBS: Aogami#2 är ett kolstål som inte är rostfritt. Även bladsidorna av järn behöver hållas torra för att inte rosta över tid.