Jinari
Jinari med 17 cm långt blad. Jinari? Japp, det är en japansk knivmodell som knapp japaner har hört talas om. Vi på cleancut tog den klassiska formen och ritade den mer aggressiv. Sedan pratade vi med vår gode vän, smeden Shiro Kamo, som tyckte det var en mycket spännande modell att tillverka. Så nu är den här, vår egna jinari.
Stålet är aogami#2 som omges av 17 lager damaskusstål. Skaftet är åttakantigt.
Det är en riktig allroundkniv med en flack profil. Vi är nästan överexalterade över denna modell. Vad tycker du?
Vikt: 140 gr
Bladhöjd häl: 52,5 mm
Eggens längd: 172 mm
Slipvinkel: 14 grader per sida
Skaft: Åttakantigt i red sandalwood med bolster i pakkaträ
OBS: Mått och vikt kan variera en aning eftersom kniven är smidd för hand.
Shiro Kamo är en erkänt duktig smed från det hyllade sällskapet 'Takefu Knife Village' i Japan. Dessa knivar är tillverkade för hand i kolstålet Aogami#2, och Shiro härdar dom till imponerande 64 HRC. Bladet har en mörk finish, s.k. kurouchi, och ett åttakantigt skaft. Bladet är taperat vilket innebär att det är tjockast nämast handtaget och smalnar av närmare spetsen. Knivarna i denna serie har brutal framtoning, samtidigt som eggen är mycket tunn och levererar oöverträffad skärpa med mycket fina skäregenskaper. Det här är en av våra mest populära knivserier!
Kolstål är inte rostfritt, och aogami#2 är inget undantag. Däremot ger den svarta kurouchi-finishen ett mycket gott skydd mot rost och patina. Den undre delen av bladet kommer att patinera betydligt lättare än den svarta delen. Torka därför kniven torr efter användning. Tänk även på att vissa råvaror (citrus, tomat mm) har kraftig visuell påverkan på bladet.
Vi kallar kniven kuroi ryuu (黒い竜) som betyder Svart Drake på japanska
Behöver jag köpa till extra skärpa till min nya Shiro Kamo kniv?
Det korta svaret är nej, kniven är mycket tunn och skarp ur kartong. Vad vi gör är att kontrollera att profilen är perfekt, dvs att kniven rör sig helt mjukt över skärbrädan utan några high- eller lowspots i profilen samt att den har en lagom flatspot. När vi är nöjda med profilen polerar vi eggen för hand på japanska naturstenar och vi garanterar att kniven levereras hysteriskt vass när du köper detta tillägg.
OBS: Aogami#2 är ett kolstål som inte är rostfritt. Även bladsidorna av järn behöver hållas torra för att inte rosta över tid.