Ko-santoku
En liten santoku med 13 cm långt blad.
Stål: Aogami Super (64-65 HRC)
Vikt: 73 gr
Tjocklek bladrot: 3 mm
Tjocklek mitten av rygg: 1,3 mm
Bladhöjd häl: 39 mm
Eggens längd: 129 mm
Skaft: Åttakantig valnöt med bolster av pakkaträ.
OBS: Mått och vikt kan variera en aning eftersom kniven är smidd för hand.
Bladet har en svart finish, kurouchi, som ger en rå och vackert svart yta. Bladet är mycket tunt och kniven är väl viktad och balanserar fint i handen. Handtaget är åttakantigt och det tillverkas av valnöt med bolster av svart pakkaträ.
Aogami Super anses av många vara det främsta kolstålet på marknaden. Det innehåller hög kolhalt tillsammans med bland annat tungsten och krom. Av detta stål smids ett hårt blad som tar en fantastiskt vass egg, samtidigt som den håller skärpan bra och ger ett betydligt bättre rostskydd än andra kolstål. Moritaka härdar stålet till hela 64-65 HRC, hårdare än de flesta andra stål på marknaden.
Släkten Moritaka (Japan) påbörjade sin tillverkning redan 1293 genom Kongohyoe Minamoto no Moritaka (金剛兵衛源盛高). Idag, drygt 700 år senare, sker tillverkningen fortfarande för hand även om vissa tekniska hjälpmedel förekommer. Moritakas knivar är kända världen över och deras blad håller mycket hög kvalitet.
Obs: Kolstål är inte rostfritt. Med tiden kommer bladet att få en vacker patina även om den svarta kurouchi finishen ger ett gott skydd. Om bladet lämnas i väta kommer rostangrepp att uppkomma. Tänk även på att det tunna och hårda bladet kan ta skada om du hackar i hårda råvaror, ben eller i fryst mat.