Kiri cleaver
Kiri cleaver med 195 mm långt blad.
Bladhöjd: 84 mm
Tjocklek bladrot: 3,5 mm
Tjocklek ryggens mitt: 2 mm
Vikt: 223 gram
Stål: Aogami#2 med rostfri kappa.
Knivarna har en rå och kraftfull framtoning. Ryggen på bladet är taperat och eggen är mycket tunn. Perfekt för dig som söker en kniv med rejäl känsla och delikat precision. Kärnan av aogami#2 kolstål har laminerats för hand med rostfritt stål (warikomi) vilket innebär att endast eggen är i blottlagt kolstål medan bladsidorna är rostfria.
Tanaka Kama Kogyo heter ägaren av Matsubaras knivsmedja i Nagasaki. Han är den 4:e generationen smeder i sin familj och han smider bladen för hand med stor precision. Till exempel laminerar han stålet för hand (warikomi). Det är en tidsödande process där han hugger upp ett spår i mjukare metall och lägger in kärnstålet för hand helt enligt traditionella metoder. Stålet heter aogami vilket är ett mycket hårt kolstål som tar en fantastiskt tunn och vass egg. Eggens kvalitet hänger väldigt mycket på härdning och värmebehandling. Vi har själva använt Matsubaras knivar och kan intyga att kvaliteten på stålet är riktigt, riktigt bra. Skärpevarighet och skäreffektivitet hos Matsubaras knivar slår det mesta.
OBS: Kolstål är inte rostfritt! Torka alltid kniven torr efter användning så att inte rostangrepp uppstår. Kolstålet kommer med tiden att utveckla en patina i olika toner. Detta är fullt normalt, men kan poleras bort med polerpasta om så önskas.