Yanagiba
Yanagiba med 26 cm långt blad.
Slipning: Enkelslipad (kataba) för högerhänta.
Bladlängd spets till häl: 260 mm
Bladhöjd: 40 mm
Tjocklek bladrrot: 5 mm
Tjocklek mitten blad: 3,5 mm
Vikt: 215 gram
Stål: Shirogami#2 med kappa av järn (ej rostfritt)
Finish: Blank migaki-finish.
Masashi Yamamoto är en högt aktad smed från staden Sanjo i Japan. Hans knivar är smidda helt för hand och dom håller väldigt hög kvalitet. Den här usuban är en ren uppvisning i smideskonst. Eggen levereras tunn och absolut rakbladsvass. Den plana sidan (uran) ligger helt platt mot underlaget utan att bladet är vridet så att det guppar (hineri). Om man ska använda uttryck som mästerverk och perfektion så är detta ett mycket bra tillfälle att dra på dom stora orden.
Skaftet tillverkas av bränd kastanj med bolster i buffelhorn. Formen är oval.
Läs gärna mer om Masashi, och se bilder från vårt besök i hans smedja, september 2019.
OBS: Kolstål är inte rostfritt! Torka alltid kniven torr efter användning så att inte rostangrepp uppstår. Kolstålet kommer med tiden att utveckla en patina i olika toner. Detta är fullt normalt, men kan poleras bort med polerpasta om så önskas.