Honyaki med saya
Kategori
Honyaki yanagiba med 27 cm långt blad och handgjord saya i vackert trä med livlig ådring.
Smed: Haruma san.
Polering: Erik Mases.
Stål: Shirogami#2
Antal lager: 1 lager, mizu Honyaki.
HRC:63-64
Längd: 265 mm från spets till häl.
Bladhöjd: 35 mm
Vikt: 227 gram
Skaft: Ebenholts med blont buffelhorn
Honyaki innebär att hela bladet smids i ett enda stycke stål, i detta fall kolstålet shirogami #2. Det är en omfattande process att smida och slipa fram ett sådant blad, och resultatet blir en kniv med fantastiska skäregenskaper. För att kniven inte ska bli för styv härdas bladets ovandel inte lika hårt som den undre delen. Haruma klär in delar av bladet i lera för att bromsa härdningen, och detta kan ses genom att ovandelen har små vågor som markerar härdningslinjen, sk hamon. Poleringen av honyaki kräver stort tålamod och djup kunskap. Erik har lagt ca 20 timmar på poleringen för att skapa ett kontrastrikt blad med tydlig hamon där slutfinishen är satt med uchigomori naturstenar.
Tyvärr finns inte Haruma med oss längre. Han föddes 1941 och var aktiv i sin lilla smedja i Sakai ända fram till sin bortgång. Vid vårt besök 2016 berättade han ingående och livligt om sin smideskonst och man såg tydligt att passionen för hantverket inte svalnade, trots att han var aktiv smed i drygt 50 år. Haruma tillhör den gamla skolan. Envis och fast besluten om att hans smideskonst är den rätta vägen att gå. Han smider knivar av kolstål, och framför allt kolstålet shirogami i ett lager som differentialhärdas; Honyaki!