Santoku
En av våra mest omtyckta knivar, Shiro Kamo 'Kazan'. Denna santoku har ett tunt blad som mäter 18,5 cm. Skaftett är härligt rött i träslaget renghas.
Modell: Santoku (allroundkniv)
Bladlängd: 184 mm
Bladhöjd: 52 mm
Vikt: 130 gram
Tjocklek bladrot: 4 mm
Tjocklek mitten rygg: 1,5 mm
Kärnstål: Shirogami #2 (ej rostfritt)
Kappa: Mjukt järn med kurouchi nashiji finish
Shiro Kamo 'Kazan' är ett handsmitt precisionsinstrument från ett av de största namnen i Takefu, Japan. Shiro Kamo smider fram tunna och fina klingor med väl avvägd tapering och fin balans. Den tunna eggen i kolstålet shirogami#2 tar en våldsamt skarp egg och den höga kolhalten gör kniven lätt att både bryna och slipa. Runt kärnstålet ligger ett lager mjukt järn på vardera sida. Denna kappa har försetts med svartoxiderad kurouchi och en lätt nashijifinish. Nashiji betyder päronskal på japanska och det är ett sätt att förse bladsidan med en småskrovlig och rå yta. Skaftet är oktagonalt och tillverkas av träslaget renghas.
Shiro Kamo var faktiskt en av de första smederna vi lärde känna, och än idag tillhör hans knivar ett av våra mest populära knivmärken.
OBS: Shirogami#2 är inte rostfritt. Kappan runt kärnstålet tillverkas av järn och är inte heller rostfri. Tänk på att alltid torka eggen torr för att undvika rostangrepp, och lägg gärna på lite olja på bladet. Det ökar lystern och håller rostangrepp borta. Eftersom stålet är reaktivt kommer en patina att uppstå relativt snabbt. Om du skär i proteiner så uppkommer en blå och grön patina, medan grönsaker ger mer av en grå- och brunaktig patina.