Santoku
Santoku med 172 mm långt blad.
Stål: Rostfritt VG-10 med 2 lager rostfri kappa (HRC: 60-62)
Eggens längd: 172 mm
Bladhöjd: 44 mm
Tjocklek bladrygg: 2 mm
Vikt: 135 gram
Bladfinish: Spegelblank tsuchime med dimmig övergång mot det blankpolerade kärnstålet.
Skaft: Mono ebenhols
Denna knivserie är resultatet av ett nära samarbete mellan Hatsukokoro och en av de största och mest uppskattade knivtillverkarna i Seki city, i Japan. Vi är våldsamt imponerade av denna knivserie som både levererar vacker finish och väldigt tunna och fina eggen med konsekvent kvalitet. Vi rekommenderar starkt denna kniv!
Bladet är tillverkat av det högpresterande stålet VG10 (rostfritt). Runt kärnstålet ligger 2 lager mjukare stål som hammarbankats (tsuchime) och polerats spegelblankt. Den blanka finishen övergår till en dimmig kireha som möter upp det blankpolerade kärnstålet och skapar en trevlig kontrast. Skaftet är åttakantigt och tillverkas av ebenholts.
Viktigt:
Tänk på att eggen är hård och mycket tunn. Var därför noggrann med att inte utsätta eggen för påfrestning, särskilt i sidled. När du använder en japansk kniv med ett tunt blad så ska eggen alltid vara i rörelse när du skär. Under inga omständigheter ska du trycka bladet genom en råvara utan att eggen är i rörelse. Inte heller ska du vrida eller vicka bladet för att bända isär råvaran.
Om du pressar, vrider eller vickar bladet, kort sagt tvingar, så uppstår lätt en sidledspåfrestning för den tunna eggen. En egg tål vanligtvis ganska mycket när den skär rakt uppifrån och ner, samtidigt som den rör sig framåt eller bakåt. Det beror på att du har hela bladet ovanför eggen som backar upp den och som absorberar och fördelar påfrestningen. Vid en sidledskraft finns bara den lövtunna eggen, och väldigt lite gods som fångar upp och absorberar kraften. Den hårda eggen kommer därför att flexa så mycket den kan, men när belastningen blir för stor kommer det gå en flisa ur eggen, eller att en bit av spetsen bryts av. Skador av denna typ ser vi ofta om man skär hårda ostar, avokadokärnor, frysta filéer, ben, butternut etc