Kockkniv
Kockkniv med 24 cm långt blad. Skaftet tillverkar av bränd kastanj i oval form, med bolster i svart buffelhorn.
Knivarna med dessa skaft ger ett aningen slankare uttryck än vad vi är vana att se från Hinoura. Lite tunnare över ryggen och väldigt tunna bakom eggen. En riktig wow-kniv om du frågar oss!
Vikt: 182 gr
Tjocklek mitten av rygg: 2 mm
Tjocklek bladrot. 4,5 mm
Bladhöjd häl: 50 mm
Eggens längd: 247 mm
Stål: Shirogami #2
OBS: Mått och vikt kan variera en aning eftersom kniven är smidd för hand.
Ajikataya heter en serie knivar som tillverkas i samarbete mellan sonen Mutsumi och fadern Tsukasa. Knivarna tillverkas i kolstålet shirogami#2 och finishen på bladen är bedårande vackra. Familjen Hinoura är en av de främsta smidesfamiljerna i Japan. Alla knivar varmsmids för hand och inget blad lämnar Hinouras händer innan det är sylvasst och smitt till perfektion. I serien Ajikataya används kolstålet shirogami #2 som härdas till 63 HRC. Det är ett mycket hårt kolstål som tar en rakbladsvass egg. Hinouras knivar är våldsamt populära och leveranstiden är mycket lång. Finishen på bladet kallas nashiji-kurouchi vilket är en grov och svartoxiderad yta som ger en mycket rustik och genuin känsla.
Som avslutning har den tunna och fina eggen försetts med en mycket vacker kasumifinish. Kasumi är en dimmig och silkeslen finish som förhöjer kontrasten mellan det blanka kärnstålet och det utanpåliggande mjukare lagret. Det är få knivar som levereras med så vacker finish på bladet.
OBS: Kolstål är inte rostfritt! Torka alltid kniven torr efter användning så att inte rostangrepp uppstår. Kolstålet kommer med tiden att utveckla en patina i olika toner. Detta är fullt normalt, emn kan poleras bort med polerpasta om så önskas.