Kockkniv | Custom saya


Gyuto 180 mm | Allt är unikt!
Mutsumi Hinoura har smidit och värmebehandlat bladet. Johan Graaf har format bladet och satt en konvex grind. Erik Mases har polerat bladet och satt en frostad finish med blankt kärnstål. Christofer Åslund har gett kniven ett customskaft i valnöt och lönnvril, samt en press fit saya i matchande valnöt. Det blir inte mer unikt än så!
(Det lilla glappet mellan skaft och blad, machi マチ, är en klassisk japansk tradition. Om användaren söker ett utseende utan machi är detta enkelt justerat)
Stål: Shirogami#2 med kappa i järn (Kolstål, 62-63 HRC)
Skaft: Valnöt med bolster i stabiliserad lönnvril.
Saya: Måttanpassad press fit saya i valnöt.
Vikt: Kniv 123 gr | Saya: 72 gram.
Tjocklek bladrot: 4,5 mm
Tjocklek mitten av rygg: 2,5 mm
Bladhöjd häl: 48,5 mm
Eggens längd: 178 mm
Familjen Hinoura är en av de främsta smidesfamiljerna i Japan. Alla knivar varmsmids för hand och inget blad lämnar Hinouras händer innan det är sylvasst och smitt till perfektion. I serien Ajikataya används kolstålet shirogami #2 som härdas till 62-63 HRC. Det är ett mycket hårt kolstål som tar en rakbladsvass egg. Finishen på bladsidan kallas nashiji-kurouchi vilket är en grov och svartoxiderad yta som ger en rustik och genuin känsla.
OBS: Kolstål är inte rostfritt! Torka alltid kniven torr efter användning så att inte rostangrepp uppstår. Kolstålet kommer med tiden att utveckla en patina i olika toner. Detta är fullt normalt, emn kan poleras bort med polerpasta om så önskas.