Kockkniv


En japansk kockkniv, gyuto, med 21 cm långt blad. Kärnstålet är Aogami#1 som omges av flera lager järn, sk damaskusstål. Skaftet är åttakantigt och tillverkas av quince wood med bolster i ljust buffelhorn.
Komorebi är en av våra favoriter här på cleancut. Alla på bygget has stått och hållt den i handen med en tydligt känsla av att 'det här är kniven'.
Det ska dock sägas att kniven inte är för alla. Den går in i katergorin 'workhorse' då vikten är ordentlig och bladet är stabilt. Kniven har en traditionell japansk hamaguri grind. Det är en konvex slipning som ger fantastisk skäreffektivitet. Kniven löper bra genom råvaror trots att bladet har mer massa än den genomsnittliga japanska kniven.
Designen följer det klassiska sanjosmidet med runda former och kraftig rygg med tapering. Komorebi smids för hand i kolstålet Aogami#1 som kläds med en vacker kappa av damskusstål i järn. Finishen på det vackra damaskusbladet är blank men samtidigt silkeslen, som en lätt dimman spegel. Du kan spegla dig i bladet utan problem, även om den är alltför dimmig för att kallas 100% irror finish. Det är en högblank kasumi helt enkelt.
Stål: Aogami#1 med damaskusstål som kappa. HRC 63-64 (EJ rostfritt)
Vikt: 221 gram
Bladhöjd: 54 mm
Bladlängd spets till häl: 210 mm
Tjocklek bladrot: 4 mm
Tjocklek mitten: 2,5 mm