Kockkniv
Kockkniv, gyuto, med 20 cm långt blad.
Stål: Shirogami #2
Kappa: Järn.
Vikt: 176 gram.
Bladlängd spets till häl: 199 mm
Bladhöjd häl: 45 mm
Knivarna utgör själva grundtanken bakom smideskonsten i den japanska staden Sakai. Knivarna tillverkas helt för hand av den mycket skickliga smeden Yoshikazu Tanaka och han använder kolstålet shirogami#2 som smids och värmebehandlas med stor omsorg. Finishen på bladet är mycket vacker, en svart kurouchi finish ovanpå en grovslipad yta. En enkel, men samtidigt spektakulär finish som inte lämnar någon oberörd. Kniven ligger mycket bra i handen och har rejäl vikt. En riktigt fin kniv med stor personlighet.
Handtaget är åttakantigt och tillverkas av ek.
Yoshikazu Tanaka är en smed som är verksam i den japanska staden Sakai. I Sakai tillverkas många av Japans mest prestigfylda knivar och Yoshikazu Tanaka har arbetat upp ett rykte om att vara en av de bästa smederna i regionen. Han arbetar med egna tekniker och är mycket någa med detaljer. Ibland använder han naturmaterial för att nå rätt resultat och ibland passar det bättre med modern teknik såsom en härdningsugn som annars är relativt ovanligt i Sakai. Helt klart är att hans knivar är i en klass för sig. Hans leveranstider blir allt längre och vi spår att hans alster kommer vara hårt eftersökta om några år.