Kockkniv
Gyuto, kockkniv, med 21 cm långt blad
Stål: Shirogami#2 med kappa av järn (ej rostfritt)
Finish: Svart kurouchi med grov nashiji-struktur
Bladhöjd: 51 mm
Vikt: 182 gram
Eggens längd: 211 mm
Skaft: Bränd kastanj med bolter i buffelhorn, oval till formen.
Masashi Yamamoto är en högt aktad smed från staden Sanjo i Japan. Hans knivar är smidda helt för hand och dom håller väldigt hög kvalitet.
Ryggen har en avvägd tapering och kniven skär suveränt fint. Bladen har tilltagen höjd och eggarna är väldigt tunna och delikata. Runt kärnan av shirogami#2 stål ligger en kappa av svartoxiderat järn. Det gör kniven mycket lättslipad, särskilt för dig som löpande tunnar ur bladsidan och vill polera fram en vacker kasumifinish. Eggen levereras sylvass eftersom Masashi även är en passionerad knivslipare. Någon extraslipning behövs inte för dessa alster.
Något som är speciellt framträdande i Masashis smide är den flacka profilen med en mycket lång flatspot. Det ger mycket distinkta skär, men kniven får svårt att hantera en gungande skärteknik.
Skaftet tillverkas av bränd kastanj med bolster i buffelhorn. Formen är oval.
Detta är en riktigt fin och högpresterande kniv som vi varmt rekommenderar. Läs gärna mer om Masashi, och se bilder från vårt besök i hans smedja, september 2019.
OBS: Kolstål är inte rostfritt! Torka alltid kniven torr efter användning så att inte rostangrepp uppstår. Kolstålet kommer med tiden att utveckla en patina i olika toner. Detta är fullt normalt, men kan poleras bort med polerpasta om så önskas.