Kockkniv
Gyuto, kockkniv, med 21 cm långt blad.
Kärnstålet, shirogami#1, är ett väldigt rent kolstål som tar en krispig och aggressiv egg. Runt kärnstålet ligger ett lager rostfritt stål på vardera sida vilket gör att enbart eggen får patina. Finishen är svart kurouchi. Knivarna har tunna eggar, rå och kraftfull framtoning, och dom ligger suveränt i handen. Skaftet är åttakantigt och tillverkas av valnöt, med bolster av ek.
Bladlängd spets till häl: 210 mm
Bladhöjd häl: 60 mm
Tjocklek bladrot: 4 mm
Tjocklekt mitten rygg: 2 mm
Vikt: 196 gr
Skaft: Valnöt med bolster av ek
Tanaka Kama Kogyo heter ägaren av Matsubaras knivsmedja i Nagasaki. Han är den 4:e generationen smeder i sin familj och han smider bladen för hand med stor precision. Stålet heter shirogami vilket är ett mycket rent kolstål som tar en fantastiskt tunn och vass egg. Eggens kvalitet hänger väldigt mycket på härdning och värmebehandling. Vi har själva använt Matsubaras knivar och kan intyga att kvaliteten på stålet är riktigt, riktigt bra. Skärpevarighet och skäreffektivitet hos Matsubaras knivar slår det mesta.
OBS: Kolstål är inte rostfritt. Se därför till att torka kniven direkt efter användning för att inte bladet ska angripas av rost.