Kockkniv
En tunn och lätt kockkniv i kolstålet aogami#2, från smeden Kyohei. Skaftet är ovalt och tillverkas av keyaki med bolster i svart PCV. Knivarna är helt handsmidda. dom är tuna och fina i eggen, men smidet är av enklare natur, något som kan noteras på att slipfasen inte alltid är helt jämn. Det är en kniv som presterar otroligt bra, och vi rekommenderar den starkt som en instegskniv i kolstålsvärlden.
Bladlängd: 216 mm
Bladhöjd: 50 mm
Vikt: 152 gram
Stål: Aogami#2 med en kappa av järn.
Kniven smids för hand i den japanska staden Tosa. Kyohei använder kolstålet aogami#2 som han väller ihop med mjukare järn genom en process som heter warikomi. Det färdiga bladet härdas till 62-63 HRC och blir med andra ord extremt hårt och går att slipa mycket vasst.
OBS: Aogami#2 är inte rostfritt. Kappan runt kärnstålet tillverkas av järn och är inte heller rostfri. Tänk på att alltid torka eggen torr för att undvika rostangrepp, och lägg gärna på lite olja på bladet. Det ökar lystern och håller rostangrepp borta. Eftersom stålet är reaktivt kommer en patina att uppstå relativt snabbt. Om du skär i proteiner så uppkommer en blå och grön patina, medan grönsaker ger mer av en grå- och brunaktig patina.