Nakiri


Nakiri, grönsakskniv, med 16,5 cm långt blad.
Kärnstålet, aogami#1, är ett hårt kolstål som tar en aggressiv egg som håller skärpan länge. Finishen heter nashiji, en rå och skrovlig yta. Knivarna har tunna eggar och dom ligger suveränt i handen. Skaftet är åttakantigt och tillverkas av valnöt.
Stål: Aogami#1 (63-64 HRC)
Kappa: Järn (ej rostfritt)
Bladlängd spets till häl: 170 mm
Eggens slipade längd: 160 mm
Bladhöjd häl: 56 mm
Tjocklek bladrot: 3,5 mm
Tjocklekt mitten rygg: 2 mm
Vikt: 180 gr
Skaft: Valnöt med bolster av pakkaträ
Tanaka Kama Kogyo heter ägaren av Matsubaras knivsmedja i Nagasaki. Han är den 4:e generationen smeder i sin familj och han smider bladen för hand med stor precision. Eggens kvalitet hänger väldigt mycket på härdning och värmebehandling. Vi har själva använt Matsubaras knivar och kan intyga att kvaliteten på stålet är riktigt, riktigt bra. Skärpevarighet och skäreffektivitet hos Matsubaras knivar slår det mesta.
OBS: Kolstål är inte rostfritt. Se därför till att torka kniven direkt efter användning för att inte bladet ska angripas av rost.